Sve više kompanija u BiH ima blokirane račune

Bez autora
Jun 20 2012

Više od 32.000 poduzeća u Bosni i Hercegovini ima blokirane račune, a prema službenim podacima taj je broj u stalnom porastu kao posljedica rastuće krize. U lipnju je bilo blokirano ukupno 55.678 računa, dok su početkom godine 32.283 poduzeća imala blokiran barem jedan račun. Broj poduzeća kojima su blokirani računi je u porastu te se kriza negativno odražava na likvidnost poduzeća. Jačanjem negativnih gospodarskih kretanja pokazale su se slabosti domaćeg gospodarstva. Poduzeća iz BiH trebala bi potražiti partnere izvan zemalja Europske unije, u kojoj kriza eskalira. Po podacima Gospodarske komore Republike Srpske, u tom je entitetu u prošloj godini povećana zaduženost za čak 17 posto, odnosno 1,9 milijardi maraka (oko 950 milijuna eura).

Sve više kompanija u BiH ima blokirane računeViše od 32.000 poduzeća u Bosni i Hercegovini ima blokirane račune, a prema službenim podacima taj je broj u stalnom porastu kao posljedica rastuće krize, objavio je u srijedu Glas Srpske iz Banje Luke.

U lipnju je bilo blokirano ukupno 55.678 računa, dok su početkom godine 32.283 poduzeća imala blokiran barem jedan račun. Iz Centralne banke BiH su naveli kako je broj poduzeća kojima su blokirani računi u porastu te da se kriza negativno odražava na likvidnost poduzeća.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "SWOT" Saša Grabovac ocijenio je da su se jačanjem negativnih gospodarskih kretanja pokazale slabosti domaćeg gospodarstva.

Grabovac je naveo da bi poduzeća iz BiH trebala potražiti partnere izvan zemalja Europske unije, u kojoj kriza eskalira.

Po podacima Gospodarske komore Republike Srpske, u tom je entitetu u prošloj godini povećana zaduženost za čak 17 posto, odnosno 1,9 milijardi maraka (oko 950 milijuna eura).

Istodobno se broj poreznih obveznika smanjio za 392 u odnosu na 2010. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik